IBM, yeni geliştirdiği Racetrack Memory veri depolama teknolojisi ile bilinen depolama aygıtlarını tarihe gömecek.
IBM'de çalışan bilim adamları sayesinde, yakın gelecekte, binlerce saat uzunluktaki filmlerin depolanabileceği yeni bir teknolojiyle tanışfa fırsatını yakalayabileceğiz.
IBM bu günlerde yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor: Racetrack Memory isimli bu teknolojide, minik manyetik sınırların kullanılmasıyla veriler depolanabilecek. IBM'in Almaden Labaratuvarı'nda süren bu çalışma, geleceğin depolama sistemiyle ilgili çarpıcı ipuçları vermesi bakımından da oldukça önemli.
Örneğin, MP3 çalarların kapasitesi, bu teknoloji hayata geçtiğinde şu anki kapasitenin tam 100 katına ulaşabilecek. Ancak IBM, Racetrack Memory'nin ancak 7 ila 8 sene içerisinde halka ineceğini ifade ediyor.
Şu anki mevcut sistemler, depolama işlemi için flash bellek ve hard diskleri kullanıyor. Elbette bu iki aracın da kendince avantaj ve dezavantajları mevcut. HDD sürücüler artık oldukça ucuzlamış durumda, ancak bu durum HDD'lerin dayanıksız olduğu gerçeğini değiştiremiyor. Aynı şekilde, HDD sürücüler diğer depolama birimlerine göre oldukça yavaş ve bu yavaşlık HDD sürücülerinin en büyük dezavantajı sayılabilir.
HDD'lerin aksine, flash bellekler daha güvenilir depolama birimleri ve HDD'ye göre çok daha hızlı veri yazma/okuma hızları var. Ayrıca gün geçtikçe flash belleklerin fiyatları da düşmeye devam ediyor.
IBM'in geliştirdiği Racetrack Memory ise, HDD ve flash belleklerin dezavantajlarını yok edeceğe benziyor. Bu teknoloji hayata geçtiğinde, yeni depolama aygıtları artık hem dayanıklı, hem ucuz, hem de hatırı sayılır bir hıza sahip olacak.
IBM'den Racdetrack Memory ile ilgili yapılan açıklama ise şöyle: "Racetrack bellekler, manyetik bölgeler arasındaki 'domain walls' olarak bilinen sınırların içinde depolama işlemini gerçekleştiriyor."
IBM'in öngördüğü sürede kullanıma sunulacak olan bu teknoloji ile MP3 çalarlara 500 bin şarkının sığması artık hayal olmaktan çıkacak. Aynı şekilde, saatlerce uzunluktaki HD (yüksek çözünürlüklü videoların depolanması sorunu da ortadan kalkacak.
Kaynak: TÜBİDER E-DERGİ